top of page

KLIMAATEMOTIES EN ACTIEVE HOOP

Sinds 2019 heb ik me ondergedompeld in het thema klimaatemoties, nadat ik zelf mijn "oh shit-moment" heb ervaren over de erbarmelijke staat van onze planeet. In maart 2019 zag ik een enorme berg afval gedumpt in een berm. Dit symboliseerde voor mij onze omgang met de Aarde. Het besef dat ik, als mens en als psycholoog, zelf ook iets kon doen, drong toen plotseling tot me door. Ik ben gaan verduurzamen in mijn persoonlijke leven en ben me professioneel gaan verdiepen in het nut en de werking van klimaatemoties. In 2024 schreef ik met 27 anderen het boek Klimaatpsychologie. Ik bemerkte hoe transformatief emoties (zoals verdriet, boosheid en angst) kunnen zijn. Het aanvaarden van pijn en tegelijkertijd waardengericht in actie komen past bij mijn vaardigheid in Acceptance & Commitment Therapy (ACT). Ik ontdekte opnieuw dat er veel kracht verborgen ligt in het doorleven van emoties. Het eren van de pijn en dit benutten om verder te gaan is ook beschreven door eco-filosoof Joanna Macy. Zij lanceerde het concept Actieve Hoop al jaren geleden en schreef er meerdere boeken over. Ook andere experts, zoals Britt Wray, Panu Pikhala, Thomas Doherty en Caroline Hickman beamen de kracht van het aankijken van klimaatemoties. Ik benadruk bij mijn lezingen vaak het mooie en interessante van het verdriet en pijn: "In je pijn, vind je je waarden".

IMG_20250327_102819_edited.jpg

ZORGZAAM ALS COLLECTIEF 

Klimaatemoties kunnen verlammen of ingewikkeld zijn, maar over de drijvende kracht ervan, in positieve zin, wordt in mijn optiek nog te weinig gesproken. In het wiel van klimaatemoties, gabaseerd op het werk van Panu Pikhala zie je immers ook nog een kwart (blauw) met blije gevoelens. Mijn grote wens is dat we als collectief emotioneel intelligenter en zorgzamer worden. Daarnaast vind ik het belangrijk om eenzaamheid te doorbreken, want 75% van de mensen maakt zich zorgen. We praten naar mijn idee nog te weinig met elkaar over deze persoonlijke bezorgdheid. We laten hiermee kansen liggen om beter voor elkaar en beter voor onze planeet te zorgen. Dus niet individueel, maar als collectief: "wholecare" in plaats van "selfcare".  

INTERVISIE, COACHING OF INHUREN ALS SPREKER

Voor online intervisie of coaching over klimaatemoties vraag ik 100 euro exclusief BTW per uur. Je kunt mij ook inhuren als spreker. Ik werk graag online, zo geef ik sessies of webinars aan teams of professionals. In overleg kan ik ook naar locatie komen. Wil je mij als spreker in jouw organisatie? Na afstemming over het doel en de doelgroep deel ik graag mijn kennis en inzichten over klimaatemoties. Eerder sprak ik bij GGZ instellingen (GGZ NHN, Dimence) en andere duurzaamheidspartijen over de betekenis van klimaatemoties en wat we er mee kunnen. Vraag een offerte aan: info@psycholooghelmink.nl.

Afhankelijk van jouw verzoek en de kenmerken van jouw organisatie spreken we het tarief af.
 

DSC05769.JPG

Keurmerk Kortdurende Generalistische GGZ 
BIG-geregistreerd GZ-psycholoog

  • LinkedIn Social Icon
Logo PPH points 2.png
bottom of page